אחד מי יודע?


'אחד מי יודע' הוא שיר הנכלל בהגדה של פסח ושרים אותו לקראת סיומו של ליל הסדר. ההערכה היא שמדובר בשיר שנכתב במאה ה-15 ומיקומו, לקראת סיום קריאת ההגדה, נובע מכך שהפיוט הזה, כמו גם 'חד גדיא', התווסף מאוחר יותר, אך יתכן גם ששני השירים הללו, בעלי תבנית מוכרת של שיר ילדים, שעוזרת לזכור את העצמים הנספרים, על ידי שבכל הוספת פריט חוזרים גם על הספירה הקודמת (דוגמת 'לדוד משה הייתה חווה'), נוספו להגדה על מנת לסיים את הסדר באווירה שמחה ולעורר את הילדים.
בשיר שלושה-עשר בתים, העוסקים במספרים 1 עד 13. לכל מספר מוקדש בית.

אחד אלוהינו
מספר 1 מייצג את האלוהים. בנומרולוגיה, המספר 1 מייצג התגשמות של רעיון, התחלה, הוא מתאר מנהיגות, אינדיבידואליות, עצמאות, יוזמה, התחלה, התחדשות, יצירה, ראשוניות.

שני לוחות הברית (אם כי בנוסחים מסוימים במקום לוחות הברית מופיעים משה ואהרון)
שניים מייצג זוג, מיזוג, אחד ועוד אחד, רגישות, אמפתיה, הבנה, שיתוף פעולה, דואליות, דמיון הוא מסמל את תהליך ההפריה של רעיון או דבר, לכן למשל שנה 2 תהיה מימוש של דברים בהם התחלנו בשנה 1.

שלושה אבות: אברהם, יצחק ויעקב.
ביהדות מסמל המספר 3 את הסינתזה, הגורם השלישי שבא לשלב בין שני יסודות מנוגדים, כך למשל שלושת האבות - יעקב, האב השלישי, בא למזג את האיכויות של אברהם ויצחק. הסינתזה מופיעה גם בבסיס הרעיון הנומרולוגי, כאשר מספר 1 מייצג את הזכר, 2 הוא הנקבה ומספר 3 הוא הסינתזה, התוצר של מיזוג זכר ונקבה, שהוא למעשה הילד.
בנוסף, התורה מחולקת לשלוש: תורה, נביאים וכתובים, ועם ישראל מחולק לשלוש: כהנים, לויים, וישראל.
בנומרולוגיה, המספר 3 מייצג תנועה ומרחב, אך עם זאת הוא מספר עוברי, ועדיין חסר בו מימד החומר. מספר 3 מבטא יצירתיות, ביטוי אישי, שמחה, תקשורת, יכולת חברתית, סקרנות ולמידה.

ארבע אמהות: שרה, רבקה, רחל, לאה.
בנומרולוגיה מספר 4 מייצג את החומר. על פי פיתגורס,ארבע הוא יסוד הצדק, זהו המספר הראשון שהוא מכפלת שווים. ארבע יוצר את הנפח, הוא מייצג את החומר אשר העניק למציאות את הגשמיות, את המימד השלישי (אורך רוחב וגובה) ואולי חיבורו אל האמהות יכול לתאר את היכולת ללדת וליצור חיים. מספר 4 מייצג גם מקוריות, נחישות, התמדה וייחודיות.
בהגדה של פסח מופיעים גם ארבעה בנים, ארבע קושיות וארבע כוסות.

חמישה חומשי תורה: בראשית, שמות, ויקרא, במדבר, דברים.
בנומרולוגיה, המספר 5 מייצג את האדם כהתגשמות האל בגוף פיזי, חיבור של 1 (אלוהים) ו-4 (חומר).
על פי היהדות מסמל המספר 5 את האחדות שבעולם, את הנקודה הפנימית המאחדת את ארבעת רוחות השמים.בנומרולוגיה הגוף האנושי מתואר בצורת כוכב מחומש ראש, שתי זרועות ושתי רגליים, וגם את החושים. מספר 5 גם מתאר את הצורך בתנועה, שינויים, תקשורת, תפיסה מהירה וכושר הסתגלות

שישה סדרי משנה: זרעים, מועד, נשים, נזיקין, קדשים, טהרות.
הספרה 6 מסמלת שלמות, את ארבעת הכיוונים ושני מימדים נוספים, מעלה ומטה.
לפי התורה, העולם נברא בשישה ימים וביום השישי נוצר האדם.
בנומרולוגיה, המספר 6 מייצג הרמוניה ויציבות. סמלו הוא מגן דוד, הבנוי משני משולשים הפוכים המונחים זה על גבי זה, ומסמלים את שיווי המשקל שבין הניגודים. המספר 6 גם מתאר משפחתיות, יופי והרמוניה, נתינה, אהבה, יצירתיות, יצירת קשרים בקלות

שבעה ימי שבתא: שבעת ימי השבוע
על פי תפיסתנו ומיקומנו במרחב, ישנם 6 כיוונים: צפון, דרום, מזרח, מערב, למעלה ולמטה. אם נוסיף לאלו את המיקום שבו אנו נמצאים (פְּנים), נגיע ל - 7 נקודות התייחסות. הפנים זו המהות, הנשמה, התוכן והמשמעות, שהם מעבר לגוף עצמו, אלו הם החלקיקים מהם אנו מושפעים ומורכבים.
הקבלה מלמדת, ש-7 מייצג שלמות. שלושת האבות וארבעת האימהות הם יחדיו שבעה.
המספר 7 מופיע ביהדות בהקשרים רבים והוא ללא ספק המספר המיוחד ביותר ביהדות.
פסח נמשך שבעה ימים.
על פי הנומרולוגיה מספר 7 מתאר אינטואיציה, צורך במרחב, קסם אישי, אינטליגנציה, דמיון וצורך בפרטיות.

שמונה ימי מילה: שמונת הימים מהלידה ועד לברית המילה
ביהדות המספר 8 מסמל את העל טבעי.
7 מסמל את העולם וימי בריאתו, וברית המילה, הנערכת ביום השמיני, מסמלת ברית שהיא למעלה מההבנה וההכרה של האדם.
בנומרולוגיה, המספר 8 מסמל את האינסוף. הוא מסמל את ההשלמה של פעולה מסוימת, אך גם מייצג התחלות חדשות, אחריות, נחישות, התמדה, בגרות, החלטיות, גישה רצינית, כושר ארגון ותכנון.

תשעה ירחי לידה: תשעת חודשי ההיריון
המחזוריות של המספר 9 באה לביטוי בתשעת חודשי ההיריון, שבסיומם מתחיל מחזור חדש של חיים. מבחינה נומרולוגית 9 מייצג מעגל מחזורי, סוף והתחלה. כל 9 שנים הם מחזור ובסיומו מתחיל מחזור חדש. המספר 9 גם מתאר נחישות, עוצמה, תפיסה רחבה, יצירתיות, ישירות, כנות ודמיון מפותח.

עשרה דבריא: עשרת הדיברות
בהגדה מופיע המספר עשר גם כמספר המכות במצרים.
מספר 10 מסמל את החזרה לאחדות, אם נצמצם אותו נקבל שוב את המספר 1, אלא שמדובר כאן באנרגיה גבוהה יותר ולמעשה ה-10 הוא התפתחות אבולוציונית של המספר 1.
המחזוריות הנומרולוגית מסתיימת במספר 9, ה-10 מתקשר להישגים רוחניים ומבטא את השלמות. הספרה 1 מסמלת את האיבר הזכרי וה-0 את הרחם הנקבי והשילוב ביניהם יוצר שלמות, כך שמדובר באנרגיה של יצירה אינסופית של החיים והמספר מתאר מחזור פעולה חדש, בעוצמה וברמה גבוהה יותר.

אחד עשר כוכביא: אחד עשר הכוכבים שראה יוסף בחלומו: "וַיַּחֲלֹם עוֹד חֲלוֹם אַחֵר, וַיְסַפֵּר אֹתוֹ לְאֶחָיו; וַיֹּאמֶר, הִנֵּה חָלַמְתִּי חֲלוֹם עוֹד, וְהִנֵּה הַשֶּׁמֶשׁ וְהַיָּרֵחַ וְאַחַד עָשָׂר כּוֹכָבִים, מִשְׁתַּחֲוִים לִי" (בראשית ל"ז ט')
המספר 11 הוא בעצם המספר הראשון שאינו יכול להיות מיוצג על ידי אדם, יש לנו 10 אצבעות. זו גם הסיבה שבגללה הוא נחשב לעתים קרובות כמספר מסתורי. נוסף על כך קיימת האמונה שהמספר הזה נושא ויברציה רוחנית שמביאה ליכולת תקשור, כך שאותם אנשים שהמספר 11 מופיע בשמם או בתאריך הלידה שלהם, הם רגישים וקולטים יותר מהאחרים.
בנומרולוגיה נחשב המספר 11 למספר מאסטר, יחד עם המספר 22. לרוב, בחישובים נומרולוגיים לא מצמצמים אותם, או שנותנים להם התייחסות מיוחדת.
אם מספר 2 מתאר דואליות, הלא המספר 11 הוא העצמה של אותה דואליות, ומתאר קיצוניות ומצבים של אנרגיה חיובית מול אנרגיה שלילית.
המספר 11 הוא למעשה פעמיים אחד, כלומר, הויברציה של המספר 1 מוכפלת ומתעצמת. לעתים קרובות ההתייחסות למספר בעל ויברציה כפולה היא כאנרגיה גבוהה יותר, אנרגיה גלובאלית ואף רוחנית יותר.
היבט נוסף של המספר 11 הוא שכאשר מצמצמים אותו הוא הופך להיות מספר 2. שניים הוא המספר של דואליות ואיזון, כמו גם שוויון, צדק וחסד. אך כאשר מדובר ב-11 הוא מביא לתנודה גבוהה יותר של איזון ושוויון בין זכרי לבין נקבי.
דברי הפרידה של משה מעם ישראל נאמרו בחודש האחד עשר.
"אֵלֶּה הַדְּבָרִים, אֲשֶׁר דִּבֶּר מֹשֶׁה אֶל־כָּל־יִשְׂרָאֵל, בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן; בַּמִּדְבָּר בָּעֲרָבָה מוֹל סוּף בֵּין־פָּארָן וּבֵין־תֹּפֶל וְלָבָן וַחֲצֵרֹת וְדִי זָהָב׃ אַחַד עָשָׂר יוֹם מֵחֹרֵב, דֶּרֶךְ הַר־שֵׂעִיר; עַד קָדֵשׁ בַּרְנֵעַ׃" דברים א, א-ב
בדבריו מזכיר משה לעם ישראל שהמסע מהר סיני לארץ ישראל נמשך בדרך כלל אחד עשר יום, וצריך לזכור שמסע אל הארץ המובטחת אינו מסתכם במסע הפיזי, כי אם במסע רוחני שכל אחד מאיתנו חייב לעשותו.

שנים עשר שבטיא: שנים עשר שבטי ישראל
לפי המקרא, עם ישראל הורכב תחילה משנים עשר שבטים נפרדים, שמקור שמותיהם הוא שנים-עשר בניו של יעקב, מאוחר יותר התאחדו השבטים ויצרו את ממלכת ישראל. קיימת השערה שלפיה החלוקה לשנים עשר שבטים מאפיינת תרבות ריכוזית, מתוך הצורך לכלכל את בית המקדש, כך שכל חודש שבט אחר דאג לכך.
על פי הנומרולוגיה מספר 12 יכול לתאר את הצורך להקריב מטרות אישיות למען שאיפות של אחרים, כך שנדרשת ערנות ובחינת המניעים של הסובבים.

שלושה עשר מדיא: שלוש עשרה מידות הרחמים הנכללות בפסוקים: "ה' ה' אל רחום וחנון ארך אפים ורב חסד ואמת נוצר חסד לאלפים נושא עון ופשע וחטאה ונקה" (שמות ל"ד ו'-ז')
למרות שיש הרואים במספר 13 מספר פחות חיובי, ביהדות הוא נחשב למספר מבורך ובגיל 13 נערים נכנסים למצוות בטקס בר המצווה.
בגימטריה סך האותיות של המילה "אהבה", הינו 13, כך גם המילה "אחד".
מבחינה נומרולוגית הספרה 13 מורכבת מהמספרים 1 המתקשר לשמש ו-3 המתקשר לכוכב צדק.
שתי ספרות זכריות ובעלות כוח יוצר, הקשורות לביטוי עצמי ואמביציה המרכזות בתוכן אנרגיה רבה.
סכום הספרות (1+3) יוצר את הספרה 4 אשר מייצגת את הכוכב אורנוס, המסמל שינויים, מהפכות, התרחשויות בלתי צפויות. אוראנוס מסמל גם את הצורך במרחב אישי, מימוש עצמי וחופש ביטוי.